Hoeveel Bitcoin laat je op een exchange staan?

“Not your key, not your crypto”. Dit is wellicht de vaakst gebruikte stelling binnen de wereld van de cryptocurrencies. Hiermee wordt bedoeld dat het in de praktijk eigenlijk nooit interessant is om bijvoorbeeld je Bitcoin bij een exchange te laten staan. De risico’s die je op deze manier loopt zijn inderdaad aanzienlijk. De meest significante risico’s op dit vlak zijn:

 1. Het is mogelijk dat de exchange wordt gehackt;
 2. De exchange kan failliet gaan waardoor je, je holdings verliest;

De bovenstaande twee risico’s zijn niet van de minste. In het verleden zijn heel wat grote exchanges die geconfronteerd zijn geweest met een hack failliet gegaan waardoor heel veel mensen erg veel geld hebben verloren. Betekent dit dat je genoodzaakt bent om al je holdings op bijvoorbeeld een hardware wallet te plaatsen? Ja en neen. Hoezo? Dit gaan we verklaren hier op deze pagina.

Crypto voor de korte en cryptocurrency voor de lange termijn

Op welke manier je ook gaat investeren, in het merendeel van de gevallen is het zo dat er sprake is van holdings voor de korte en holdings voor de lange termijn. Ondanks het feit dat crypto helemaal niet vergelijkbaar is met de reguliere aandelenmarkt is het wel zo dat je hier even grondig over moet nadenken. Veel mensen beleggen bijvoorbeeld in Bitcoin voor de lange termijn. Zij zijn sowieso van plan om hun holdings gedurende misschien wel tientallen jaren te laten staan. In dat geval is het interessant om deze weg te zetten op de meeste veilige manier, aldus op een hardware wallet.

crypto lange termijn bitcoin korte termijn beste opslag methode

De kans is echter ook bijzonder groot dat je een stukje van je portefeuille wil aanhouden om bijvoorbeeld mee te traden. Dit betekent dat je snel moet kunnen inspelen op bepaalde opportuniteiten die zich voordoen op de cryptomarkt. Piekt de koers van Bitcoin of één van je andere cryptocurrencies op een bepaald ogenblik en wil je die piek graag kunnen benutten? Dan is het altijd handig wanneer je over bepaalde holdings bij de exchange beschikt. Zo gaat er geen tijd verloren.

https://www.youtube.com/watch?v=n6tPtNfa9K8

Let op de transactiekosten bij het verhuizen van je cryptomunten

Een significant probleem dat zich tegenwoordig voordoet bij verschillende cryptovaluta’s heeft te maken met de hoge transactiekosten die moeten worden betaald. Voor elke transactie die je wenst te doen met jouw cryptomunten dient een bepaalde fee te worden betaald. In het bijzonder voor de twee grootste projecten op de wereld, namelijk Bitcoin en Ethereum geldt dat deze fees behoorlijk stevig kunnen oplopen. Voordat je je holdings op een bepaalde manier of op een bepaalde plaats op gaat slaan is het dan ook altijd een vereiste om even goed na te denken. Te vaak je holdings verhuizen zal je namelijk ongelofelijk veel fees kosten. Hierdoor kan je rendement danig worden aangetast.

passief inkomen met cryptocurrency

Een passief inkomen verzamelen met cryptocurrencies

Veel mensen hebben door de jaren heen een degelijke positie opgebouwd voor wat verschillende cryptomunten betreft. Deze positie kan zo significant zijn dat je er als het ware een (bescheiden) passief inkomen mee kan realiseren. Het probleem is dan echter dat je, je cryptomunten wel voor je moet laten werken. Wat dit betreft bestaan er (opnieuw) meerdere mogelijkheden, namelijk:

 1. Je maakt gebruik van de staking mogelijkheden die bepaalde exchanges aanbieden;
  TIP: Maak een account aan bij Bitvavo, hier kun je diverse crypto coins staken :)
 2. Je gaat je cryptomunten zelf staken in een daarvoor bestemde wallet;

De cryptocurrency exchange Binance staat erom bekend over een uitstekend stakingprogramma te beschikken. Dat niet alleen voor wat betreft haar eigen Binance Coin of BNB-token, maar ook voor andere cryptomunten zoals Bitcoin. Om aan dit stakingprogramma deel te kunnen nemen is het helaas wel een vereiste om je holdings op de exchange zelf aan te houden. Dit breng een risico met zich mee, maar Binance is wel één van ’s werelds grootste en best beveiligde cryptobedrijven.

Betekent bovenstaande dat je geen passief inkomen kan verdienen als je, je holdings niet wenst aan te houden op een bepaalde exchange? Dat nu ook weer niet. Met een Trezor of Ledger  hardware wallet is het bijvoorbeeld ook perfect mogelijk om in te loggen op een staking wallet. Ook op deze manier kan je dus periodieke inkomsten verdienen, al vereist dit doorgaans wel dat de wallet open wordt gehouden. Je rendement zal in dit geval dus een beetje worden ingeperkt door de stroomkosten.

Wees je altijd goed bewust van de risico’s

Het aanhouden van een bepaald gedeelte van je holdings op een exchange brengt in de praktijk altijd de nodige risico’s met zich mee. Dit is iets waar je, je goed bewust van moet zijn. Indien je dus met andere woorden iemand bent die graag actief handelt of wanneer je bijvoorbeeld het stakingprogramma van een bepaalde exchange wenst te benutten moet je altijd goed de veiligheid en solvabiliteit van die partij controleren. Exchanges zoals met name Bitvavo en Binance zijn op dit vlak bekende en gewaardeerde partijen die tot één van de veiligste op de markt behoren.

Bovenstaande benadrukt eens temeer dat je altijd over een gegronde reden moet beschikken om bepaalde holdings aan te houden op een exchange. Heb jij zo’n reden niet? Dan betekent dit dat je er beter aan kan doen om je investeringen in crypto op een hardware wallet te parkeren. Alleen op die manier beschik je helemaal zelf over de sleutel die toegang geeft tot jouw holdings op de blockchain.

Veilig crypto opslaan met een hardware wallet

Crypto’s veilig opslaan op een hardware wallet

Crypto holdings waarvan je weet dat je ze gaat aanhouden voor de lange termijn laat je dus bij voorkeur wegzetten op een betrouwbare hardware wallet. Je kunt bijvoorbeeld een crypto hardware wallet kopen van Ledger en Trezor deze genieten wat dit betreft de grootste populariteit. Dit gezegd hebbende is het altijd belangrijk om de waarde van je holdings op exchanges in het oog te houden. Dit niet in het minst wanneer er zich een nieuwe bullmarkt aandient.

Bitbox

Veiligste keuze!
€ 109

 • >1000 cryptomunten
 • Back-up mogelijkheden
 • OLED display

Meer info

Ledger Nano X

Beste keuze voor beginners!
€ 119

 • >1500 cryptocurrencies
 • Bluetooth
 • Beste beveiliging

Meer info
Populair

Trezor T

Hardware wallet voor de PRO!
€ 195

Meer info

Een investering van 1.000 euro die je tien jaar geleden hebt gedaan in Bitcoin kan tegenwoordig eenvoudig een veelvoud waard zijn. Dit betekent dat de waarde van je portefeuille op de exchanges al snel behoorlijk kan oplopen. Dit regelmatig even controleren en indien noodzakelijk wat meer holdings wegzetten naar je lange termijn portefeuille kan dan ook een uitstekende keuze zijn.

Plaats een reactie