Welk percentage van je vermogen investeren in crypto?

Er wordt wel eens gezegd dat de cryptomarkt een markt is voor mensen die echt “durven” te investeren. Daarmee wordt concreet bedoeld dat deze markt zich hoofdzakelijk richt op mensen die er niet van wakker liggen om even stevig in het rood te duiken met hun holdings. Voor de cryptomarkt in haar geheel geldt namelijk dat ze over een behoorlijk volatiel karakter beschikt. Dat volatiele karakter zorgt er voor dat er op korte tijd zeer mooie winsten kunnen worden behaald, maar daarnaast is het ook mogelijk dat de koers even een stevige duik naar beneden maakt. Deze laatste situatie kan er voor zorgen dat je (tijdelijk) een significant deel van je investering in rook ziet opgaan. Omwille van deze reden kan het belangrijk zijn om slechts een gedeelte van je investeringsportefeuille in cryptomunten te investeren. Allemaal leuk en aardig, maar hoeveel moet dat gedeelte dan precies zijn? Dat laten we je graag ontdekken hier op deze pagina.

Tijdelijk niet beschikbaar kapitaal

Op het ogenblik dat je een investering doet in Bitcoin of een andere cryptomunt word je blootgesteld aan de grillen van de markt. Op het ogenblik dat de markt aantrekt en er sprake is van een positieve vibe betekent dit dat je investering in sneltempo kan toenemen. Anderzijds, wanneer er sprake is van FUT in de markt is de kans groot dat er zich gedurende enige tijd rode cijfers gaan aftekenen. In het laatste geval kan dat er voor zorgen dat een bepaald gedeelte van je geïnvesteerde kapitaal even niet langer beschikbaar is. Het merendeel van de mensen verzilvert hun investering in cryptomunten namelijk uiteindelijk nog steeds in fiatgeld zoals de euro en de Amerikaanse dollar.

Bovenstaande kan een beetje verwarrend zijn. Omwille van die reden geven we graag een duidelijk voorbeeld. Stel, je kiest er op 1 januari bij de start van het nieuwe jaar voor om een investering te doen in Bitcoin van 10.000 euro. In de daarop volgende maanden zakt de koers van Bitcoin met zo’n 30 procent. Dit betekent dat je holdings op dat ogenblik nog 10.000 – 3.000 = 7.000 euro waard zijn. Dit zorgt er uiteraard voor dat je positie aardig in het rood staat. Toch is er in dit geval nog niet echt sprake van verlies. Waarom? Omdat je er nog niet voor hebt gekozen om je positie te verkopen.

Wanneer heb je verlies bij crypto investeren?

Wanneer is er sprake van verlies bij crypto?

Bovenstaande is een uitermate belangrijke factor om rekening mee te houden. Er is namelijk pas echt sprake van verlies op het moment dat je de positie waarover je beschikt verkoopt. Laat ons even zeggen 0,1 BTC die je hebt gekocht op 1 januari is namelijk ook op 1 juni nog steeds 0,1 BTC ook al is de koers met 30 procent gedaald. Wanneer je wacht om over te gaan tot verkoop tot de koers terug is gestegen zal je dus geen verlies hebben geleden. Dit lijkt zeer eenvoudig, maar toch gaan veel mensen hier compleet mee de mist in. Hoe komt dat nu precies? Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat mensen gaan investeren in crypto met kapitaal dat ze niet kunnen missen.

Bear market voor meerdere jaren

De cryptomarkt is op moment van schrijven nog steeds een betrekkelijk jonge markt. Dit durven we nog wel eens te vergeten. Een jonge markt heeft altijd de nodige hoeveelheid aan tijd nodig om volwassen te kunnen worden. De cryptomarkt vormt daarop geen uitzondering, in tegendeel. Het is mede omwille van deze reden dat we nu nog steeds rekening moeten houden met bijvoorbeeld een bear market die zomaar verschillende jaren kan aanhouden. Op het ogenblik dat je instapt in cryptocurrencies moet je dus eigenlijk bereid zijn om ze meerdere jaren vast te houden indien nodig. Voel jij je daar niet helemaal goed bij? Dan is het zomaar mogelijk dat dit het gevolg is van een gebrek van vertrouwen in de cryptomunt waarin je hebt geïnvesteerd. Dit is eigenlijk nooit een goed teken. Een degelijke hoeveelheid aan vertrouwen is dan ook altijd een vereiste.

Hoeveel beleggen in bitcoins

Concreet, hoeveel van je vermogen investeren in Bitcoin?

De bovenstaande vraag is er één die we eigenlijk niet zomaar kunnen beantwoorden. Dit is het gevolg van het feit dat dit voor iedereen anders zal zijn. Enkele belangrijke zaken die hier een invloed op uitoefenen zijn dan ook onder meer:

  1. Met welk gedeelte van je portefeuille je risico’s wenst te nemen;
  2. Hoelang je een bepaald gedeelte van je portefeuille kan missen;

Wanneer je gaat investeren dien je, je er altijd van bewust te zijn dat je geconfronteerd wordt met een zogenaamd koersrisico. De koers kan stijgen, maar ze kan ook dalen. Wanneer je lang genoeg je positie kan aanhouden hoeft een daling van de koers geen probleem te zijn.

Zit je echter op je tandvlees en heb je het geïnvesteerde kapitaal direct terug nodig? Dan kan dat je vermogen aanzienlijke schade berokkenen. Bepaal dus voor jezelf welk gedeelte van je portefeuille is voorbehouden voor wat meer risicovolle investeringen en bepaal aan de hand daarvan jouw positie in Bitcoin evenals in eventuele altcoins.

Plaats een reactie