3 Redenen waarom Bitcoin is uitgegroeid tot een belangrijke ‘store of value’

Toen Bitcoin op de markt werd geïntroduceerd was het de bedoeling om ze te gaan gebruiken als echte digitale munt. Met andere woorden, in eerste instantie moest Bitcoin een betaalmiddel worden welke wereldwijd kon worden ingezet, niet om waarde beleggen mogelijk te maken. In principe is dat tegenwoordig nog altijd mogelijk. Iedereen die beschikt over een computer en internet kan in principe Bitcoin kopen en kan er transacties mee uitvoeren. Op dit ogenblik wordt Bitcoin echter geconfronteerd met twee problemen. Deze problemen maken ze eigenlijk niet geschikt als valuta, namelijk:

  1. Er is sprake van zeer hoge kosten voor het verzenden van een BTC-transactie;
  2. De prijs van Bitcoin kenmerkt zich door een ongelofelijke volatiliteit;

In het bijzonder de combinatie van beide bovenstaande factoren heeft er voor gezorgd dat Bitcoin haar nut als betaalmiddel eigenlijk een beetje voorbij is gestreefd. Toch is ’s werelds eerste digitale valuta tegenwoordig populairder dan ooit, hoe komt dat nu precies? Zeer eenvoudig. Door de jaren heen is duidelijk geworden dat Bitcoin uitstekend dienst kan doen als speculatief beleggingsproduct. De waarde van deze digitale munt is sinds haar lancering zo ongelofelijk hard gestegen dat sommige early adopters er in één klap multimiljonair door zijn geworden. Ook nu geloven mensen nog altijd dat er een enorm potentieel schuilgaat in de Bitcoin prijs.

Met Bitcoin haal je ongelofelijke rendementen

Wie voldoende vroeg in Bitcoin is ingestapt heeft ongetwijfeld in de verschillende bullruns ongelofelijk veel geld verdient. In een mum van tijd schoot de prijs van Bitcoin dan ook meerdere keren naar een recordhoogte. Dit gezegd hebbende is het zo dat er tussen de verschillende pieken in ook vaak sprake is geweest van een zogenaamde ‘bear market’. Tijdens deze periodes stond het vertrouwen in Bitcoin dan ook op een erg laag pitje. Heel wat mensen die reeds mooie rendementen hadden gemaakt verkochten hun Bitcoin waardoor er een bepaalde druk op de koers ontstond. Iedereen ging er dan ook zomaar vanuit dat het vet van de soep was. Toen een nieuwe bullrun zich aandiende werd de prijs echter terug richting een nieuwe all time high gestuwd.

https://www.youtube.com/watch?v=dEydGNiNAq4

Een belangrijke factor om rekening mee te houden op het ogenblik dat je investeert in Bitcoin is de extreme volatiliteit waar deze digitale valuta over beschikt. Niet in het minst deze volatiliteit is er voor verantwoordelijk dat dit wordt bestempeld als één van de beleggingsproducten met het hoogste risico wereldwijd. Dit gezegd hebbende kan dit grote risico uiteindelijk ook wel leiden tot een enorme meerwaarde. Op verschillende momenten in het verleden was Bitcoin dan ook veruit de best presterende asset waar er op deze planeet sprake van is.

Bitcoin, het digitale goud

Iedereen die zich al een beetje heeft verdiept kent wellicht het verhaal van de afrekening van een bestelling pizza’s in Bitcoin. Dit maakt duidelijk dat deze digitale munt in eerste instantie wel degelijk werd gezien als een betaalmiddel. Niet alleen is het uitvoeren van BTC-betalingen zeer eenvoudig, daarnaast kon het ook wereldwijd zo goed als instant gebeuren.

Tegenwoordig lijkt het er een beetje naar uit te zien dat Bitcoin het slachtoffer is geworden van haar eigen succes. Niet alleen kan de wachttijd voor het verwerken van een Bitcoin transactie in bepaalde gevallen stevig oplopen, daarnaast zorgen de transactiekosten er voor dat versturen van BTC-tokens in veel gevallen gewoon niet interessant is. Dit geldt voornamelijk voor het processen van kleine betalingen.

Inmiddels wordt er naar Bitcoin vaak verwezen als het ‘digitale goud’ en dus kun je met deze crypto waarde beleggen. Dit brengt ons eigenlijk meteen bij het belangrijkste punt van dit hele artikel. Goud staat er sinds jaar en dag om bekend één van de belangrijkste waarde beleggingen te zijn binnen het fysieke leven weg van het internet. Door de jaren heen is goud dan ook in staat gebleken om elke economische crisis het hoofd te bieden. Bovendien geldt voor dit edelmetaal ook nog eens dat ze geen directe invloed ondervindt van de inflatie.

Bitcoin is digitaal goud

Deze laatste is nochtans een belangrijke factor binnen het dagelijkse leven waar we steeds meer aandacht aan moeten schenken. Geld louter en alleen op een traditionele spaarrekening laten staan zorgt er dan ook in de praktijk steevast voor dat je moet inleveren op vlak van koopkracht. Het hoeft dan ook helemaal niet te verbazen dat mensen voornamelijk op zoek zijn naar een alternatieve mogelijkheid om hun vermogen wat extra rendement te laten opleveren.

Bitcoin, Een alternatieve investering om te overwegen

Wie tegenwoordig Bitcoin koopt kan dat doen omwille van verschillende redenen. Een belangrijke reden die we steeds vaker horen heeft te maken met het feit dat mensen op zoek zijn naar een manier om te investeren buiten de traditionele markten. Natuurlijk is het nog altijd interessant om te beleggen in aandelen of in fondsen, maar allemaal maken ze deel uit van het traditionele financiële stelsel. Valt dit stelsel als een kaartenhuisje in elkaar? Dan zullen de verliezen echt ongezien zijn.

Door een stukje van je vermogen in te leggen in Bitcoin zorg je er voor dat je een extra vorm van diversiteit in je portefeuille gaat implementeren. Sterker nog, het gaat hierbij om een unieke vorm van diversiteit die in het verleden helemaal niet mogelijk was. Hoe dan ook, het geld dat je in Bitcoin stopt wordt onttrokken aan de traditionele markten waardoor ook een gedegradeerde euro of dollar er geen directe impact op zal weten uit te oefenen.

Bitcoin bull market

Uiteraard is bovenstaande nog niet alles. Door de verschillende bullmarkten die Bitcoin reeds heeft meegemaakt is het namelijk zo dat mensen een steeds grotere interesse hebben gekregen in deze digitale munt als beleggingsobject. Het gaat hierbij niet alleen meer om particuliere investeerders. Ook grote vermogensmaatschappijen hebben bijvoorbeeld reeds te kennen gegeven in te zijn gestapt in Bitcoin. Dit geldt overigens ook voor menig aantal grote bedrijven.

In 2021 liet Tesla bijvoorbeeld nog optekenen een bepaald gedeelte van haar vermogen in Bitcoin op de balans te zetten. Dit naar eigen zeggen voornamelijk als hedge tegen een dollar die stevig onder druk staat. Dit bewijst in één klap dat Bitcoin nu reeds door heel wat belangrijke en grote bedrijven in de wereld wordt gezien als een potentieel zeer waardevolle store of value. Voor jou als belegger kan het dan ook zeker interessant zijn om een stukje Bitcoin je portefeuille op te nemen. Als je het mij vraagt begint waarde beleggen met bitcoin toevoegen in je portfolio. 

Plaats een reactie