Investeren in Bitcoin: goede keuze of slecht idee? 

Investeren in Bitcoin is de laatste jaren een van de meest populaire onderwerpen geworden in zowel de financiële als de technologische wereld.

Deze cryptomunt begint steeds meer een plaats te verwerven in onze cultuur. Heel wat mensen beginnen deze te aanvaarden als legitiem betaalmiddel en beleggingsinstrument, en vinden dat Bitcoin een plaats moet hebben naast enerzijds de euro en de dollar en anderzijds aandelen en obligaties.

Naarmate de “awareness” van de doorsnee burger op het vlak van cryptocurrency groeit, kunnen overheden ook niet anders dan een positie in te nemen ten opzichte van zaken zoals Bitcoin.

Cryptocurrency aankopen is tegenwoordig ook heel makkelijk. Je doet wat onderzoek naar cryptoplatformen, je leest een eToro of Bitvavo review en kiest op basis van je bevindingen de beste crypto broker uit, waar je nog dezelfde dag kan beleggen in een cryptomunt naar keuze.

Natuurlijk komen bij een dergelijke beslissing al snel de voglende vragen naar voren:

  • Is investeren in Bitcoin een goede keuze of een slecht idee?
  • Is er een geschikt moment om erin te investeren, en is dat moment nu?
  • Moet je wachten of er meteen op springen?

Bij het investeren in Bitcoin zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden, en in dit artikel gaan we er wat dieper op in.

1. De prijs van Bitcoin is zeer volatiel

Een kenmerk van Bitcoin en de meeste andere cryptomunten (behalve stablecoins) is dat de prijs ervan zeer sterk kan fluctueren, soms op erg korte tijd.

Het is niet ongewoon dat een bepaalde cryptocoin van de ene maand op de andere maal 5 gaat in waarde, om dan de maand erna terug te halveren.

Nemen we even Bitcoin als voorbeeld. Deze munt is ontstaan rond 2008-2009, en de waarde ervan was toen praktisch niets. Rond 2012 lag de waarde rond de $13, om een jaar later naar $1000 te exploderen.

De jaren erna stortte die in elkaar, en pas in 2016 werd dat niveau terug gehaald. In 2017 steeg de prijs naar bijna $20.000 … om dan plots terug in elkaar te storten naar ongeveer $5000.

Eind 2021? Meer dan $65.000, om dan (je kan het al raden), opnieuw in elkaar te storten naar ongeveer $30.000.

Al deze pieken en dalen stellen enorme winsten en verliezen voor, en bij elke “crash” komen er criticasters naar voren die glunderend naar de ondergang van Bitcoin wijzen. Waarna de munt sterker dan ooit terug komt.

Dit maakt het investeren in cryptomunten natuurlijk een zeer speculatieve investering: je weet bijna nooit wat er zal gebeuren op korte termijn.

Maar … net als bij aandelen is er op lange termijn een zeer sterke stijging te zien.

Als je wil beleggen in Bitcoin, is het dus zeer riskant om dit op korte termijn te doen, maar op lange termijn heb je, historisch gezien, heel veel kans om winst te maken.  

2. Bitcoin is gebouwd op de blockchain

De meeste mensen begrijpen Bitcoin niet goed, en denken dat het gewoon maar een digitale munt is. Dit is één van de redenen dat ze niet beginnen met investeren in bitcoin.

En dat is natuurlijk de primaire doelstelling van Bitcoin, maar de technologie die Bitcoin ondersteunt heet “blockchain”, en deze heeft de mogelijkheid om een even grote impact te hebben op onze technologische wereld als het internet in de jaren ’90 had.

In detail uitleggen wat de blockchain precies is zou ons te ver leiden, maar kort gezegd komt het neer op een gedistribueerde database die op de computers van alle leden van een netwerk staat.

Informatie wordt hier digitaal opgeslagen, in de vorm van blokjes. 1 blokje is 1 unit van informatie, bijvoorbeeld een transactie met Bitcoin.

Als er een nieuwe transactie wordt uitgevoerd, komt er een nieuw blokje bij. De blockchain is volledig openbaar, alle gebruikers hebben hier toegang toe, en dat maakt fraude quasi onmogelijk.

Blockchain kan ook gebruikt worden voor  toepassingen zoals verkiezingen, gezondheidszorg, eigendomsrechten, toeleveringsketens, enzovoort.

Een dergelijke robuuste softwarebasis zorgt ervoor dat Bitcoin inherente waarde heeft, en dat het dus niet gebouwd is op lucht.

3. Bitcoin heeft tal van voordelen

Als betaalmiddel zijn de voordelen van Bitcoin duidelijk: je kan er snel, goedkoop en veelal anoniem transacties mee uitvoeren over de hele wereld, zonder een derde partij hier onkosten voor te moeten betalen.

Als beleggingsinstrument kan je met Bitcoin heel wat winst maken … maar ook heel wat verlies, als je op korte termijn denkt.

Op lange termijn gaat de prijs van Bitcoin historisch gezien altijd omhoog, dus als je investeert en aan je belegging vasthoudt, is de kans groot dat je op lange termijn winst zal maken.

Bitcoin is echter niet perfect, en er zijn terechte zorgen over de hoge energievereisten per transactie ervan.

Het klopt dat 1 Bitcointransactie veel energie-intensiever is dan een transactie met bijvoorbeeld een kredietkaart, maar een dergelijk feit schetst slechts een gedeeltelijk beeld, want er wordt geen rekening gehouden met de achterliggende systemen.

Het Bitcoinsysteem zelf is zeer energiezuinig, want het is volledig digitaal. Er zijn geen grote kantoren nodig, geen miljoenen werknemers en plastic kaartjes, zoals bijvoorbeeld wel bij een creditcardsysteem.

4. De vraag naar Bitcoin stijgt

Steeds meer mensen horen en lezen over Bitcoin, en beginnen de voordelen ervan te beseffen.

Ook bedrijven merken op van welke hoek de wind waait, en beginnen aanzienlijke sommen te investeren. Denk aan Berkshire Hathaway, het bedrijf van Warren Buffett, dat onlangs 1 miljard dollar in de cryptomarkt heeft belegd.

(Dit voorbeeld is extra frappant omdat Buffett jarenlang een sterk uitgesproken anti-Bitcoin mening had.)

Een dergelijke toename in interesse zorgt ervoor dat de vraag naar Bitcoin stijgt, en omdat Bitcoin een eindig goed is (er kunnen er maar 21 miljoen van worden gemijnd), leidt dit tot de logische conclusie dat de prijs ervan zal toenemen.

Conclusie – Investeren in bitcoin: goede keuze of slecht idee?

En nu komen we aan bij de hamvraag: is investeren in Bitcoin een goede keuze of een slecht idee?

Wel … dat hangt af van wat je precies wil bereiken, en op welk moment je investeert.

Als je wat Bitcoin wil aankopen om die op korte termijn terug te verkopen voor winst, heb je 50% kans op winst … en 50% kans op verlies.

Als je daarentegen in Bitcoin wil investeren op lange termijn (denk aan meerdere jaren tot decennia), dan is het wellicht een goede keuze.

Over het algemeen is het wel aangeraden om nooit te beleggen als iets op een absoluut hoogtepunt is. Had je Bitcoin gekocht op de piek van ongeveer $65.000, dan zit je nu jezelf wellicht al enkele maanden voor je kop te slaan.

Maar op dit moment zit Bitcoin is een (tijdelijk) dalletje, en naar alle waarschijnlijkheid zal de prijs ervan in de toekomst niet alleen terug stijgen (winst voor jou), maar zelfs de vorige pieken volledig overschaduwen.

Cryptomunten zoals Bitcoin hebben zichzelf ondertussen bewezen, en erin investeren is doorgaans ook een goed idee, mits je een beetje onderzoek doet en nooit belegt wat je niet kan verliezen.

Plaats een reactie