We zien dat de hype rondom de Metaverse steeds grotere vormen aan gaat nemen. Niet alleen in de gaming-industrie maar zeker ook in sportwereld treden steeds meer organisaties toe tot deze virtuele wereld. Bedrijven zoals Nike en Adidas deden dit al. Nu wil ook de in de Engelse Premier League spelende voetbalclub Manchester City dit voorbeeld volgen. Een samenwerkingsverband tussen Manchester City en Sony moet ervoor zorgen dat er een replica van het Etihad Stadium wordt gebouwd in de Metaverse.
Manchester City en Sony gaan driejarig samenwerkingsverband aan
De zeer succesvolle en populaire Engelse voetbalclub die tevens titelhouder in de Premier League is, wil ook een graantje meepikken van het succes van de Metaverse. Door een samenwerkingsverband tussen Manchester City en Sony, een van de grootste tech- en mediabedrijven van Japan, wil men voortborduren op de Metaverse. De twee partijen hebben een virtuele replica ontwikkeld van het Etihad Stadium, de thuishaven van de Citizens, de bijnaam van de club.
Het op 18 februari aangekondigde samenwerkingsverband tussen Manchester City en Sony kent een looptijd van drie jaar. Hierin is afgesproken dat Sony de VR specialisten zal leveren aan de City. Inmiddels is bekend dat zij de skelet-tracking- en beeldanalysetechnologie van Hawk-Eye zullen gaan gebruiken om de centrale hub van Manchester City in de Metaverse te creëren.
Hawk-Eye, dat een dochteronderneming van Sony is, heeft een systeem dat vooral bekend is vanwege het feit dat hiermee het spelbeeld voor zowel de fans als officials van sportclubs kan worden verbeterd. Officials kunnen zo live belangrijke oordelen geven doordat zijn van speciale replay-technologie gebruik kunnen maken. Dergelijke visualisatie mogelijkheden zullen zeer van pas komen bij het creëren van het virtuele Etihad Stadium in de Metaverse.
Samenwerkingsverband tussen Manchester City en Sony moet fan-ervaring vergroten
Manchester City is niet alleen de rijkste maar ook de beste voetbalclub in de Engelse Premier League. Het samenwerkingsverband tussen Manchester City en Sony moet de fan-ervaring significant gaan verbeteren.
Een plaats in de Metaverse moet een zeer realistische setting opleveren die een uitkomst moet gaan bieden voor de fans die niet bij de fysieke wedstrijden van de club aanwezig kunnen zijn. Een ander voordeel van een virtueel stadion in de Metaverse is dat ook beperkingen van het aantal toeschouwers alsmede geografische barrières wegvallen. Op deze wijze kunnen dus veel meer fans naar de wedstrijden van de club kijken, live of virtueel.
Manchester City en Sony geven beiden aan zeer verheugd over de samenwerking te zijn. Nuria Tarre, de chief marketing officer van City Football Group, zegt veel voordelen te zien in een virtueel stadion in de Metaverse. Hierover zei hij het volgende:
“Het grote voordeel dat we ons kunnen indenken bij het hebben van een virtueel stadion in de Metaverse is, dat je een game perfect kunt nabootsen. Je kunt het spel live bekijken. Je maakt er zeg maar deel vanuit en je kunt vanuit verschillende de acties bekijken. Je kunt het stadion met zoveel toeschouwers vullen als je maar wilt. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt omdat alles virtueel is.”
De club kan zelfs nog een stap verder gaan. Een virtueel stadion in de Metaverse zorgt voor een grotere interactie tussen de club en de fans. Niet alleen door het gemakkelijker kunnen bijwonen van de wedstrijden. Het biedt tevens kansen voor de fans en de club om virtuele assets zoals bijvoorbeeld NFT’s gaan gebruiken.
Het zal in onze ogen dan ook een kwestie van tijd, voordat de eerste Manchester City NFT’s op de markt komen. Wij kunnen in ieder geval niet wachten om de eerste wedstrijd van de Citizens te kunnen bijwonen. En verder afwachten voor we de eerste Manchester City NFT kunnen gaan bewonderen en kopen.
https://www.youtube.com/watch?v=COJPFXAQybk