Welke invloed heeft Bitcoin minen op het klimaat?

Gaan we in de toekomst met digitale munten betalen? De potentie van Bitcoin, de allereerste cryptomunt, is enorm. Transacties met deze munt brengen echter ook een nadeel met zich mee: ze verbruiken zeer veel energie. Welke invloed heeft Bitcoin op het klimaat? Het antwoord vind je in dit artikel.

Wat is het totale elektriciteits- en energieverbruik van Bitcoin?

De eerste transactie van Bitcoin vond plaats op 12 januari 2009. Satoshi Nakamoto, overigens een synoniem, verstuurde tien Bitcoin naar computerwetenschapper Hal Finney. Je kunt de historische transactie met het ID f418 4fc5 9640 3b9d 6387 83cf 57ad fe4c 75c6 05f6 356f bc91 3385 30e9 831e 9e16 nog steeds bekijken op de blockchain.

Meer energieverbruik dan heel Tsjechië

In de afgelopen jaren steeg de populariteit van Bitcoin tot grote hoogtes. Tegelijkertijd nam ook het energieverbruik een vlucht. Het is een gevolg van het gebruik van de digitale munt die we in onze huidige duurzame maatschappij simpelweg niet kunnen negeren. Het geschatte energieverbruik van Bitcoin miners is jaarlijks ongeveer 70 TWh, net zoveel als een land als Bangladesh of Tsjechië.

Bitcoin verbruikt veel energie waarom is dit zo?

Waarom kost het mining-proces zoveel energie?

Om het energieverbruik van Bitcoin te begrijpen moeten we kijken naar de techniek erachter. De basis van deze cryptomunt wordt gevormd door de blockchain. Dit is een openbaar grootboek dat via computers wereldwijd digitale transacties verifieert en verwerkt. Gevalideerde transacties zijn mogelijk dankzij het zogeheten mining-proces. Simpel gezegd is dit de manier waarop Bitcoin wordt gemaakt.

Gebruik van geavanceerde computers

Specialistische en zeer krachtige computers worden gebruikt om Bitcoin te delven. De apparaten zijn in staat om zeer complexe rekenkundige problemen op te lossen. Het maximale aantal Bitcoin dat ooit gemined kan worden is 21 miljoen. In de loop der tijd zal de munt steeds schaarser worden.

Minen kost steeds meer energie

Vanwege de toegenomen schaarste stijgt de waarde van de Bitcoin mogelijk verder. Dat is voor investeerders goed nieuws, maar dat het minen steeds meer energie kost is minder positief. Daarvoor zal in de nabije toekomst een oplossing gevonden moeten worden.

https://www.youtube.com/watch?v=HYjNXjjDRRo

Het energieverbruik van Bitcoin volgens Digiconomist

Het digitale platform Digiconomist verdiept zich in digitale trends en welke impact ze hebben op de wereld. Soms hebben nieuwe technieken, zoals cryptocurrencies, bepaalde gevolgen die niet waren voorzien. Het energieverbruik van Bitcoin is daar een goed voorbeeld van. Digiconomist schat dat het jaarlijks energieverbruik van de populaire digitale munt is gestegen van 9.6 TWh (februari 2017) tot 73,2 TWh in januari 2021.


Energie verbruik geschiedenis bitcoin

1 Bitcoin transactie is 100.000 VISA transacties

Om het energieverbruik even in perspectief te plaatsen: Bitcoin zou als ‘land’ nummer veertig zijn in de lijst van naties met het hoogste energieverbruik. De jaarlijkse koolstofvoetafdruk van de cryptomunt is maar liefst 34,76 megaton CO2, net zoveel als Denemarken. En als je nu nog niet van je stoel gevallen bent: er zijn meer dan 100.000 Visa-transacties nodig om net zoveel energie te verbruiken als één Bitcoin transactie.

Elektriciteitskosten van miners

De onderzoekers van Digiconomist hebben de bovenstaande cijfers natuurlijk niet zomaar uit hun hoge hoed getoverd. Ze voerden een reeks interviews en enquêtes uit en baseerden zich op nieuwsberichten. Ook namen ze netwerkprestaties uitgebreid onder de loep, zoals de inkomsten van miners die aan elektriciteitskosten worden besteed. Miners geven ongeveer 60 tot 80 procent van hun inkomsten uit aan elektriciteit omdat de computersystemen zeer complex zijn.

Exacte koolstofvoetafdruk lastig te bepalen

Overigens is het heel lastig om de exacte koolstofvoetafdruk van cryptocurrencies te bepalen. Dit komt door het feit dat er duizenden cryptocurrencies zijn en er elke dag nieuwe bijkomen en verdwijnen.

Bitcoin en klimaatverandering

Gebruikt Bitcoin hernieuwbare energie?

Het is niet bekend of de elektriciteit die nodig is om Bitcoin te minen uit fossiele brandstoffen of uit hernieuwbare energiebronnen wordt opgewekt. Het bedrijf Coinshares, dat cryptocurrencies beheert en analyseert, maakte bekend dat iets meer dan 74 procent van de elektriciteit die Bitcoin gebruikt afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen. Denk bijvoorbeeld aan waterkracht. (het rapport)

Rapport van Universiteit van Cambridge

Gebruikt Bitcoin daadwerkelijk veel hernieuwbare energie, dan krijgt het toch nog een duurzaam tintje. Niet elke crypto analist en onderzoeker is het echter eens met de bewering van Coinshares. Sterker nog, in 2018 verscheen een rapport van de Universiteit van Cambridge waarin werd verondersteld dat slechts 28 procent van de energie die miners gebruiken uit hernieuwbare bronnen afkomstig is. Dit geeft toch een heel ander beeld van het ‘duurzame’ energieverbruik van Bitcoin.

Klein percentage van wereldwijd energieverbruik

De discussie over het energieverbruik van Bitcoin is nog lang niet afgelopen. De onderzoekscijfers spreken voor zich: het minen van deze cryptomunt kost ontzettend veel energie. Toch is er ook een tegengeluid te horen. Het draait allemaal om perspectief. Het totale jaarlijkse energieverbruik is wereldwijd ongeveer 160.000 TWh. Bitcoin gebruikt daar 0,04 procent van. Een heel klein percentage in vergelijking met het koelen van gebouwen in de Verenigde Staten (0,3 procent) of transport (26 procent).

https://www.youtube.com/watch?v=lA3iBUqsGhY

Gedrag van Bitcoin miners

Om de impact van Bitcoin op het milieu te begrijpen moeten we ook kijken naar het gedrag van miners. Ze werken vaak dicht bij een stroomproducent en hebben de voorkeur voor lage stroomprijzen. Zodoende vind je miners vaak in de buurt van waterkrachtcentrales die een grotere capaciteit hebben dan het stroomnetwerk kan verwerken. Oftewel: ze maken gebruik van overcapaciteit zonder dat er sprake is van CO2-uitstoot.

Energieverbruik van Bitcoin in de toekomst

Tenslotte zijn er steeds meer miners die zich bewust zijn van de impact van Bitcoin en andere cryptocurrencies op het milieu. Zodoende kiezen ze bijvoorbeeld voor het hergebruik van energie als dat mogelijk is. Deze mindset in combinatie met verder onderzoek en wereldwijde samenwerking zorgt er hopelijk voor dat het energieverbruik van computers nu en in de toekomst daalt.

Conclussie

Ja, Bitcoin is niet super duurzaam qua energie verbruik. We kunnen nog steeds beter met onze VISA betalen willen we duurzamere transacties. Gelukkig zijn er genoeg initiatieven om het energie verbruik van de bitcoin te verbeteren zodat de klimaatverandering de andere kant opbuigt. Maakt het jou niets uit dat de Bitcoin geen duurzame investering is? Je kunt heel gemakkelijk starten met bitcoin via onze partner Bitvavo. Meld je aan via onderstaande button 🙂 


Gratis aanmelden

Plaats een reactie