Gevolgen van tijdelijk crypto mijnbouw verbod in Kosovo

Nadat China een crypto mijnbouw verbod oplegde, vluchtten veel mijnwerkers naar andere landen. Terwijl alle ogen gericht waren op de Bitcoin miners van Kazachstan, legt nu een ander land zijn crypto mijnbouwers onder de loep.

Tijdelijk crypto mijnbouw verbod

Kosovo, een Balkanstaat in het zuidoosten van Europa, stond in de publieke belangstelling nadat zijn regering een tijdelijk verbod op cryptomining afkondigde. De regering gaf crypto mining de schuld van elektriciteitsstoringen die de bevolking midden in de winter troffen.

Dagen na het crypto mijnbouw verbod berichtte The Guardian echter dat Kosovaarse mijnwerkers hun mijnbouwapparatuur tegen goedkope prijzen van de hand deden om hun verliezen te beperken.

De nieuwspublicatie citeerde verschillende berichten op sociale mediakanalen zoals Facebook en Telegram om te melden dat mijnwerkers hun mijnuitrusting van de hand deden of verhuisden naar landen die minder vijandig tegenover crypto stonden.

De autoriteiten in de Balkanstaat beweren al honderden crypto mijnbouwapparaten in beslag genomen te hebben. Dit om er zeker van te zijn dat men zich aan de regels houdt.

Tot voorheen was Kosovo een aantrekkelijke bestemming voor crypto miners vanwege de goedkope energiekosten, die volgens The Guardian de laagste in Europa waren. Maar uit een rapport van Arcane Research bleek dat de elektriciteitskosten om 1 BTC te minen in Kosovo ruwweg tussen de $10.000 en $20.000 lagen.

Verscheidene andere buurlanden zitten in dezelfde range. Het is dus heel goed mogelijk dat sommige mijnwerkers hun oog op deze locaties hebben laten vallen voor een frisse – en energiekere – start.

Kosovo crypto mijnbouw verbod

Heeft het nieuws over Kosovo invloed op de hashrate?

De koningsmunt heeft het de laatste tijd niet goed gehad, maar lijkt zich te herstellen. Op het moment van schrijven handelt Bitcoin op $42.716. De afgelopen 7 dagen zagen een rally van 3,08%, maar toch was de markt in een staat van extreme angst.

Bitcoin beleggers en miners vragen zich misschien af of het laatste nieuws uit Kosovo de hashrate zal raken of de Bitcoin prijs naar beneden zal slepen zoals in het geval van Kazachstan.

Maar volgens de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index lag het gemiddelde maandelijkse hashrate aandeel van Kosovo rond de 0.01% in augustus 2021. Ter vergelijking: het aandeel van Kazachstan was 18,10%. In essentie zal de impact van Kosovo’s crypto mijnbouw verbod misschien niet op een vergelijkbaar niveau als dat van Kazachstan bevingen door de industrie sturen.

crypto mijnbouw verbod

Is Kazachstan een beter land voor de Kosovaarse mijnwerkers?

De hashrate van Kazachstan is aan de beterende hand sinds de uitbarsting van politiek geweld en moorden in de voorgaande weken. Dat gezegd hebbende vragen verschillende grootschalige Bitcoin mijnwerkers zich af of het Centraal Aziatische land toch wel de juiste plaats voor hen is.

Kazachstan zit net achter de VS wat betreft zijn aandeel in de wereldwijde Bitcoin mijnbouwmarkt, met 18,1% van alle crypto mijnbouw, volgens het Cambridge Centre for Alternative Finance.

Maar de regering is niet bepaald enthousiast over haar ontluikende crypto mijnindustrie. Al maandenlang leggen Kazachse wetgevers nieuwe regels vast om het mijnen te ontmoedigen, waaronder een wet die vanaf 2022 extra belastingen voor crypto-mijnwerkers invoert.

Deskundigen verwachten dat de stap de stimulansen voor mensen die kapitaal in Kazachstan willen inzetten, aanzienlijk zal veranderen.

“De internetstoring komt op de hielen van pogingen om een de facto verbod op nieuwe mijnbouw in het land op te leggen, dus mijnwerkers zullen zich terdege bewust geweest zijn van het politieke risico daar,” zei een crypto expert. Hij ging verder door te zeggen dat deze verboden alleen maar onderstrepen waarom mijnbouwers zich steeds meer in politiek stabiele rechtsgebieden vestigen.

Ooit werd Kazachstan gezien als een veilige haven voor mijnwerkers die China ontvluchtten, maar de protesten en internet black-outs in Kazachstan kunnen potentiële mijnwerkers ertoe aanzetten in plaats daarvan zich te vestigen in politieke stabielere bestemmingen.

https://www.youtube.com/watch?v=99PRv8sM7gU

Plaats een reactie