Russische Centrale Bank zegt nee tegen het mining legaliseren in Rusland

Het ministerie van Economische ontwikkeling in Rusland heeft laten weten dat zij geïnteresseerd zijn in het legaliseren van crypto gerelateerde mining activiteiten in het land. Het gaat met name om de legalisering van mining van de Bitcoin. Het ministerie haar plannen worden gesteund door het ministerie van Energie in het land. Echter, de Russische Centrale Bank is niet enthousiast over het feit dat het ministerie mining legaliseren wil in Rusland. Zal het ministerie uiteindelijk de Centrale Bank in het land te weten overtuigen?

Ministerie wil mining legaliseren vanwege het ondernemerschap

Izvestia is een woordvoerder van het ministerie van Economische Ontwikkeling in Rusland. De woordvoerder heeft gesproken over het ministerie dat mining legaliseren wil in Rusland. Er werd aangegeven dat crypto mining bij de legalisatie gezien gaat worden, en ook erkend gaat worden, als vorm van ondernemerschap. Dit is niet alleen voordelig voor de inwoners van het land. Ook de overheid van Rusland kan hiervan profiteren. Dit komt omdat er op deze manier wetten en regels opgesteld kunnen worden waardoor inkomsten uit crypto mining belast kunnen gaan worden. Dit zal de inkomsten uit de staatsbegroting van Rusland verhogen.

Het ministerie dat mining wil legaliseren in Rusland zit niet alleen met allerlei ambtenaren rond de tafel om de plannen te schetsen. Ambtenaren van het ministerie zelf zitten ook al rond de tafel met diverse bedrijven en ondernemers die interesse hebben in de cryptowereld of die al actief zijn op de cryptomarkt. Op deze manier wordt het plan zo realistisch mogelijk gemaakt. Het plan zal volgens de woordvoerder van het ministerie van Economische Ontwikkeling in Rusland binnenkort voorgelegd worden.

Maar hoe staat de huidige invloed van Bitcoin mining in Rusland erbij? De Universiteit van Cambridge heeft dit uitgezocht. In augustus 2021 is geconcludeerd dat de gemiddelde maandelijkse Bitcoin-hashrate van het land maar liefst 11,23% van het totaal omvat. Dit is een behoorlijk deel.

Mining legaliseren in Rusland

De Centrale Bank zegt nee tegen mining legaliseren

Natuurlijk heeft de Centrale Bank in Rusland ook al gehoord over de plannen. Het ministerie dat mining legaliseren wil in Rusland heeft de plannen al gepolst bij de centrale bank. Echter, een woordvoerder van de Centrale Bank van Rusland is niet enthousiast over de plannen. De bank geeft aan geen initiatieven te ondersteunen die de opkomst van monetaire surrogaten bevorderen.

Het viel te verwachten dat de Centrale Bank niet optimistisch is over de plannen rondom het crypto mining legaliseren in Rusland. Dit komt omdat de Centrale Bank bekend staat om zijn rigiditeit en verbondenheid aan de valuta van de staat. De bank is niet per se tegen digitale valuta’s, maar wil wel alleen de ontwikkeling van de digitale valuta van de staat ondersteunen.

Daarnaast heeft de Centrale Bank van Rusland in het verleden ook eerder uitspraken gedaan die het wantrouwen ten opzichte van cryptomunten verduidelijkten. Zo heeft de bank eerder aangegeven dat het een hardhandige aanpak tegen digitale valuta’s wil die niet uitgegeven worden door de staat. Een optreden zoals dat in China ziet de Centrale Bank wel zitten.

Wat betreft de legalisering van crypto mining in Rusland staat het woord van de Centrale Bank nu dus recht tegenover dat van diverse ministeries, bedrijfsleiders en financiële chefs. Immers, deze tweede groep wil juist een adoptie van cryptomunten in het land.

Het hoofd van de afdeling Digitale Economie in het ministerie van Rusland heeft ook uitspraken gedaan betreffende de legalisering van mining in het land. Het hoofd, genaamd Aleksej Minajev heeft aangegeven dat de crypto mining industrie in het land meer respect en duidelijkheid verdient. Deze duidelijkheid slaat dan voornamelijk op een duidelijkheid betreffende de wet- en regelgeving.

De staat kan hier slim op inspelen door bijvoorbeeld belastingen te gaan heffen op de winsten die worden verdiend met het minen van cryptocurrencies als de Bitcoin. De scherpe lezer heeft inmiddels ontdekt dat de discussie rondom het mining legaliseren laat doorschemeren dat het minen van munten onder de huidige regelgeving wel wordt gedaan maar niet legaal is. 

Ook kan er als gevolg van het mining legaliseren en het legaliseren van mining activiteiten in Rusland een duidelijker beleid komen rondom het energiegebruik in het land. Miners hopen op deze manier toegang te krijgen tot een grotere hoeveelheid energie om zo hun mining praktijken uit te kunnen breiden.

https://www.youtube.com/watch?v=K6AVk4_lQnk

Plaats een reactie