Square investeert 5 miljoen in nieuw Bitcoin-mijnbouwfaciliteit op zonne-energie

Financieel betalingsbedrijf Square en het blockchain technologiebedrijf Blockstream werken samen om een Bitcoin-mijnbouwfaciliteit op zonne-energie te bouwen om de wereld zo te laten zien dat Bitcoin wel degelijk groen kan zijn. 

Samenwerking voor het bouwen van een Bitcoin-mijnbouwfaciliteit op zonne-energie

Square, een financiële dienstverlener dat bekend is om de Cash App, gaat een samenwerking aan met het blockchain-technologiebedrijf Blockstream om een open source Bitcoin-mijnbouwfaciliteit op zonne-energie te bouwen. Dit kondigde Blockstream afgelopen zaterdag aan in een persbericht. Het nieuws is bevestigd door Square middels een tweet en het bedrijf gaf aan dat het toegewijd is om de verdere acceptatie en efficiëntie van hernieuwbare energiebronnen binnen het Bitcoin ecosysteem te bevorderen.

De aankondiging komt op het moment dat de milieu-impact van mijnbouw voor ’s werelds grootste cryptocurrency intensief onder de loep is genomen. Dit is een recente ontwikkeling die sommige institutionele beleggers behoorlijk heeft afgeschrikt en een enorme bijdrage heeft geleverd aan de recente prijsdaling van Bitcoin.

Bitcoin-mijnbouwfaciliteit

Bitcoin-mijnbouwfaciliteit en gebruiken nu nog veel energie

De meeste Bitcoin-mijnbouwfaciliteit en gebruiken op dit moment nog veel energie. Het streven naar duurzame methoden voor het Bitcoin minen staat bij velen in de sector hoog in het vaandel. De CEO van Tesla, Elon Musk kondigde in april aan dat de autoproducent zou stoppen met het accepteren van Bitcoin als betaalmiddel voor voertuigen. Dit was net nadat het beleid om dit wel te doen ongeveer een maand van kracht was.

De reden voor deze onverwachte ommekeer was omdat Musk van mening is dat cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, hoge kosten met zich meebrengen voor het milieu. In mei ontmoette Musk een aantal Bitcoin mijnwerkers en de groep stemde ermee in om een Bitcoin Mining council te vormen. Het doel van deze council is om de transparantie van het energieverbruik te stimuleren en Bitcoin duurzaamheidsinitiatieven wereldwijd te versnellen.

Bitcoin-mijnbouwfaciliteit

Een groene Bitcoin-mijnbouwfaciliteit is wel degelijk mogelijk

Volgens het bericht gaat Square maar liefst USD 5 miljoen investeren in de Bitcoin-mijnbouwfaciliteit  en levert Blockstream de benodigde infrastructuur en expertise om het project te bouwen en te beheren. Het zal worden gebouwd op een van de locaties van Blockstream in de VS.

Het zal een zogeheten Proof of Concept zijn voor een Bitcoin-mijnbouwfaciliteit  met 100% hernieuwbare energie op grote schaal. Niet alleen willen de bedrijven zo aantonen dat een hernieuwbare Bitcoin-mijnbouwfaciliteit  mogelijk is, maar ook willen ze empirische bewijzen dat Bitcoin de wereld in een versnelling brengt naar een duurzame toekomst.

Bitcoin-mijnbouwfaciliteit

Schaalbaar en transparant model

Er zijn al veel mijnbouwactiviteiten over de hele wereld die gebruikmaken van hernieuwbare energie omdat dit de meest kosten-efficiënte vorm van stroomvoorziening is. De reden dat de bedrijven hun krachten bundelen is omdat ze hopen dat het open en transparant karakter van het project een model zal zijn waar andere bedrijven van kunnen leren. Deze nieuwe Bitcoin-mijnbouwfaciliteit op zonne-energie wordt ontworpen om schaalbaar te zijn. Blockstream wil zo meer capaciteit creëren en meer deelnemers kunnen ondersteunen om duurzame Bitcoin-mijnbouwfaciliteit en uit te breiden.

Zowel Square als Blockstream willen transparant zijn over het project en de prestaties openbaar maken. Ze zullen daarom regelmatig rapporten verstrekken over de voortgang van het project. Dit doen ze via een vrij toegankelijk dashboard met realtime statistieken over de prestaties van het project. Dit is inclusief het verbruikte energie en de hoeveelheid Bitcoins die zijn gedolven. Het dashboard zal 24/7 toegankelijk zijn vanuit elke browser en biedt de sector een real-world, realtime case study van de Bitcoin-mijnbouwfaciliteit op zonne-energie.  

Bitcoin-mijnbouwfaciliteit

Jack Dorsey “ambassadeur” van Bitcoin

Square CEO Jack Dorsey, tevens CEO van Twitter, is een grote voorstander van Bitcoin. Momenteel is het zelfs het enige woord in zijn Twitter-bio. In 2018 zei hij dat hij denkt dat Bitcoin binnen 10 jaar de enige valuta van de wereld zal worden. In oktober 2020 investeerde hij met zijn Square USD 50 miljoen in Bitcoin en voegde daar in februari 2021 nog eens USD 170 miljoen aan toe. De gebruikers van de Cash-app van Square kunnen de app gebruiken om Bitcoin te kopen.

Ook kondigde hij afgelopen vrijdag aan dat hij een Bitcoin hardware wallet wil gaan ontwikkelen. In het verleden is hij ook betrokken geweest bij het stimuleren van de Bitcoin acceptatie, met name in Azië en Afrika. Dit is wederom een voorbeeld van hoe hij een positieve bijdrage levert aan het stimuleren van de Bitcoin acceptatie.  Nu maar hopen dat dit ook een positieve impact gaat hebben op de Bitcoin koers. Niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=2edSTW5PtXE

Plaats een reactie