Nederland krijgt zijn eigen NFT-platform. Authic is de Benelux-versie van OpenSea, de grootste marktplaats voor NFT’s ter wereldwijd. Maar Authic wil geen afkooksel zijn. Het platform zal zich richten op kwaliteit en niet eendert wat te koop aanbieden. Wat nog bijzonder is, is dat je NFT’s zal kunnen kopen met iDEAL en dat maakt de handel ervan veel toegankelijker. Want hoewel crypto een vaste waarde geworden zijn in de wereld, is de drempel om ze te kopen voor velen nog te hoog. Een vertrouwd betaalsysteem koppelen aan een gloednieuw product uit de virtuele wereld is een stap om NFT’s dichter bij het grote publiek te brengen.
Inhoudsopgave
Het favoriete betaalsysteem van Nederland
Het is een slimme zet van de oprichters van Authic om iDEAL als partner binnen te halen. Staan veel Nederlanders nog wantrouwig tegenover NFT’s dan hebben ze het volste vertrouwen in iDEAL. Het is de favoriete betaalmethode in Nederland en wordt gebruikt om betalingen te doen in diverse sectoren, bijvoorbeeld in online casino’s met iDEAL zoals in dit artikel, of in webshops. In 2020 werd bijna 70% van alle online aankopen in ons land uitgevoerd met iDEAL. Het is dan ook een heel gebruiksvriendelijk systeem. Op het moment dat je wil overgaan tot de aankoop, kies je bij de opties iDEAL en vervolgens zal je bankapp openen waar je de ingevulde aankoop bevestigt.

Bij de marktplaats OpenSea ben je verplicht Ethereum of dergelijke te kopen en een e-wallet aan te maken. De prijs geafficheerd op OpenSea kan flink oplopen als je eerst de transactiekosten bij de bank voor de aankoop van crypto moet betalen en vervolgens nog eens de eerste twee keren dat je een aankoop doet bij OpenSea. Iets wat te koop staat voor 35 dollar wordt zo bijna 50 dollar met als gevolg dat velen afhaken. Bovendien kampt OpenSea met phishing aanvallen en wordt het beschuldigd van hack- en bug-problemen, nieuws dat geen vertrouwen inboezemt.

Kan kwaliteit negatief sentiment doen omslaan?
Waren NFT’s nog razend populair in januari dan is het enthousiasme en de belangstelling helemaal verdwenen. Er is veel brol op de NFT-markt en daar zijn Wouter Kloosterman, Lemar Bachtiar en Tat Luat Nguyen, de oprichters van Authic, zich goed van bewust. Op Authic zal je geen rommel-NFT’s tegenkomen want alle digitale kunstwerken gaan eerst door de beeldschermen van curatoren. Alleen als het goed genoeg is, verdient de NFT een plaatsje op het platform. Een verademing voor geïnteresseerden die op OpenSea soms eindeloos moeten scrollen voor de betere plaatjes. En het tilt de handel in NFT’s naar een hoger niveau.
Artiesten werken in een professionele omgeving
Ook voor de artiesten is dit platform een grote verbetering. Marktplaatsen in NFT’s worden overspoeld met oplichters en het is niet zo eenvoudig serieus genomen te worden. Dat maakt het moeilijk voor de kunstenaars om hun werken aan een correcte prijs te verkopen. Bij Authic komen ze terecht in een professionele, betrouwbare omgeving, net zoals artiesten die in de niet-virtuele wereld overeenkomsten afsluiten met kunsthandelaars, galerijhouders en veilinghuizen.
De marktplaats van Authic is nog niet actief. Wel kan je je al als artiest registreren.