Coinbase lanceert NFT marktplaats

Coinbase stapt ook in de markt van non-fungible tokens (NFT’s). De cryptobeurs kondigde afgelopen dinsdag aan dat het van plan is een NFT marktplaats te lanceren waar gebruikers NFT’s kunnen minten, verzamelen en verhandelen. De Amerikaanse cryptobeurs liet in de aankondiging weten dat ze een wachtlijst heeft geopend voor een NFT marktplaats die later dit jaar van start zal gaan. Gebruikers kunnen zich vanaf dinsdag aanmelden om vroeg toegang te krijgen tot de functie. Op de eerste dag kondigde Brian Armstrong, mede-oprichter en CEO van Coinbase, aan dat de wachtlijst meer dan 1,1 miljoen aanmeldingen had gekregen.

NFT’s krijgen steeds meer aandacht

De aandacht die crypto beurzen aan NFT’s besteden komt niet als een verrassing, want de NFT ruimte is de afgelopen maanden geëxplodeerd. Volgens DappRadar, een bedrijf dat gegevens over crypto-gebaseerde toepassingen bijhoudt, had de NFT markt een transactievolume van $10 miljard in het derde kwartaal van 2021.

NFT’s zijn unieke digitale activa die ontworpen zijn om eigendom van online voorwerpen te vertegenwoordigen, zoals zeldzame kunstwerken of collectiekaarten. Ze zijn niet fungible, wat betekent dat je een NFT niet kunt inwisselen voor een andere NFT. Dit is anders dan bij Bitcoin en andere cryptocurrencies.

Voorstanders zeggen dat NFT’s een manier zijn om kunstenaars die hun inkomsten hebben zien dalen door de wijdverspreide beschikbaarheid van online media, eerlijk te compenseren. Critici daarentegen zien ze als de zoveelste speculatieve zeepbel in de cryptomarkt die wacht om uit elkaar te spatten.

Maar vooralsnog hebben de critici geen gelijk, want er gaat een behoorlijke hoeveelheid geld om in deze markt. Opmerkelijke aankopen zijn onder de meer de bijna 70 miljoen dollar die iemand heeft betaald voor een digitale collage van Mike Winkelmann, de kunstenaar die bekend staat als Beeple, en de bijna 3 miljoen dollar die iemand anders heeft betaald voor de allereerste tweet.


Aanmelden bij Coinbase

NFT marktplaats Coinbase

Cryptobeurzen doen hun best om NFT marktplaatsen te lanceren

Dit is niet het eerste NFT marktplaats die door een cryptobeurs wordt gelanceerd, en het zal waarschijnlijk ook niet het laatste zijn. Coinbase’s aankondiging komt nadat cryptobeurs FTX en zijn in de VS gevestigde dochteronderneming ook een NFT marktplaats introduceerden. Gebruikers kunnen hier NFT’s cross-chain verhandelen via de Ethereum en Solana blockchains. Veel beurzen hebben interesse getoond of hebben hun NFT marktplaats al gelanceerd om te profiteren van de groeiende markt.

Ook OpenSea, dat gesteund wordt door de vroege Coinbase investeerder Andreessen Horowitz, heeft een eigen NFT marktplaats en is veruit de grootste NFT marktplaats, volgens DappRadar. Volgens gegevens van DappRadar bedroeg het totale transactievolume op OpenSea op het moment van publicatie $ 8,7 miljard, waarmee het de grootste van alle NFT marktplaatsen is. NFT verkopen via het op Pokemon geïnspireerde spel Axie Infinity kwamen op de tweede plaats met $2,5 miljard.


Aanmelden bij Coinbase

Binance, ’s werelds grootste cryptocurrency exchange, betrad de NFT markt al in juni. De beurs lanceerde een marktplaats die ontworpen is om transactiekosten te minimaliseren. En ook WazirX, een van de grootste crypto beurzen in India, wil zijn NFT marktplaats gaan lanceren. Op een vergelijkbare wijze heeft de Zuid-Afrikaanse makelaar Korbit ook belangstelling getoond.

Coinbase NFT markplaats

Toetreding Coinbase tot NFT industrie

Coinbase heeft 68 miljoen geverifieerde gebruikers en 8,8 miljoen maandelijks actieve gebruikers vanaf het tweede kwartaal van 2021. Daarom zal de toetreding van Coinbase tot het NFT-veld zeker concurrentie bieden voor bestaande NFT-markten zoals OpenSea en Rarible.

Het doel van Coinbase is om het voor investeerders die de markt willen betreden gemakkelijker te maken om NFT’s te slaan, te verkopen, te kopen en op te slaan. Zo vertelde Coinbase vice-president Sanchan Saxena in een blogpost. Volgens Saxena stelt het aanbod makers in staat om de controle over hun artwork te behouden “via gedecentraliseerde contracten en transparantie van metadata”, met alle NFT’s on-chain.

Coinbase zei ook dat zijn marktplaats, Coinbase NFT genaamd, “sociale functies” zou bevatten en gebruik zou maken van de zogenaamde creator economy, een term die gebruikt wordt om de wereld te beschrijven waarin mensen geld verdienen door online video’s en andere inhoud te plaatsen.

De wachtlijst die voor iedereen openstaat heeft enorm veel bijval gekregen. Op de eerste dag kondigde Brian Armstrong, mede-oprichter en CEO van Coinbase, aan dat de wachtlijst meer dan 1,1 miljoen aanvragen had ontvangen. De belangstelling voor de NFT markt is dus groot. Met zijn grote gebruikersbestand zou Coinbase de grootste NFT marktplaats kunnen worden.


Aanmelden bij Coinbase

Plaats een reactie