Crypto crasht, maar de top 100 NFT verzamelingen hebben hun waarde meestal behouden

Bitcoin en Ether, de twee grootste cryptocurrencies, hebben bijna de helft van hun waarde verloren sinds ze in november all-time highs bereikten. Daarentegen hebben de top 100 meest waardevolle NFT verzamelingen kleinere verliezen gezien, en sommige zijn zelfs in waarde gestegen. Samen verloren de top 100 NFT verzamelingen 15% van hun waarde in dezelfde periode dat de twee populairste cryptocurrencies bijna 50% daalden, volgens een analyse van DappRadar.

NFT verzamelingen stijgen of boeken minder verlies

Uit een studie van DappRadar, een gegevensverwervings- en analysebedrijf dat de NFT industrie volgt, hebben de top 100 meest waardevolle NFT verzamelingen behouden en sommigen boekten zelfs winsten. Dit werd voor het eerst gemeld door The Defiant, een media startup gericht op gedecentraliseerde financiën.

DappRadar rangschikte de top 100 NFT verzamelingen door de goedkoopste NFT in een verzameling te vermenigvuldigen met het aantal verzamelobjecten dat in een serie beschikbaar is. Zo werd bijvoorbeeld de prijs van de goedkoopste Bored Ape Yacht Club NFT vermenigvuldigd met 10.000, het aantal tekenfilm apen dat in de verzameling bestaat.

NFT’s, of niet-fungibele tokens, zijn een soort digitale verzamelobjecten waarvan het eigendom in een gedecentraliseerd openbaar grootboek wordt bijgehouden. In 2021 schoten NFT’s in populariteit omhoog, waarbij één NFT van de kunstenaar Beeple voor maar liefst $69 miljoen verkocht werd. Vanaf begin vorig jaar tot half december overschreed de NFT markt de $ 41 miljard, volgens een rapport van Chainalysis, een blockchain analyse bedrijf.

NFT’s en cryptocurrency worden vaak als met elkaar verbonden beschouwd. Je hebt cryptocurrency nodig om NFT’s te kopen. Zowel crypto als NFT’s gebruiken het digitale grootboek dat bekend staat als de blockchain om het bewijs van eigendom van een activum aan te tonen. Maar NFT’s zelf zijn geen digitale valuta, want elk exemplaar is uniek. En het verschil in waarde tussen crypto en de top NFT verzamelingen toont aan dat ze misschien steeds meer op verschillende markten opereren.

Pedro Herrera is een senior blockchain analist bij DappRadar die meewerkte aan het rapport. Hij vertelde Fortune dat factoren als kunstmatige schaarste voor verzamelingen en het gebruik van NFT’s in blockchain-gebaseerde spellen helpen om de prijzen van deze digitale verzamelingen hoog te houden. Hij noemde vooral het feit dat NFT’s veel steun krijgt van beroemdheden als iets dat NFT’s helpt groeien en een mainstream aantrekkingskracht krijgt.

“Als je dit extrapoleert naar alle NFT verzamelingen, is het sociale bereik van beroemdheden enorm, en dat wordt een belangrijke stap in de zoektocht naar massale adoptie,” zei Herrera.

In 2021 kochten beroemdheden NFT’s uit een aantal waardevolle collecties: Tot de eigenaars van Bored Ape Yacht Club behoren nu bijvoorbeeld Jimmy Fallon, Eminem, Paris Hilton, en meest recent Justin Bieber. Hij kocht een van de verzamelobjecten voor 500 ETH of ongeveer 1,3 miljoen dollar.

Als NFT’s hun waarde op lange termijn consequent vasthouden, suggereert dat dat NFT’s een “waardeopslag” zouden kunnen zijn net als goud. Een waardeopslag is iets waar beleggers hun geld in kunnen stoppen tijdens een neergang op andere markten.

NFT verzamelingen

Sommige populaire NFT verzamelingen stijgen in waarde

Hoewel de top 100 NFT verzamelingen als geheel in waarde daalden, zagen sommige populaire NFT verzamelingen hun dollarwaarde stijgen. Wel heeft de valuta waarmee ze gewoonlijk gekocht worden, Ether, aan waarde verloren.

Bored Ape Yacht Club, Mutant Ape Yacht Club, World of Women, en Doodles zijn sinds november allemaal in dollarwaarde gestegen, volgens het rapport. Van die vier zag de Doodles collectie, die in oktober vorig jaar werd gecreëerd, de grootste stijging van zijn Amerikaanse dollarwaarde. Het steeg namelijk met 223% in dollarwaarde sinds november.

Hoewel de topverzamelingen hun waarde lijken vast te houden, zelfs wanneer cryptocurrency als geheel enorme klappen heeft gekregen, wordt de NFT markt de laatste maanden geteisterd door oplichting en slechte acteurs. OpenSea, de populairste NFT marktplaats, zei eind 2021 dat 80% van de NFT’s die via zijn gratis creatie-tool gemaakt worden spam, scams of frauduleus zijn.

Toch zei Herrera dat er net als in elke andere industrie oplichters bestaan, maar dat veel NFT projecten oprecht proberen iets origineels te maken en relaties met fans te cultiveren.

NFT’s worden steeds meer geaccepteerd en er staan nog grote projecten op stapel. Om maar een voorbeeld te geven: The Weeknd, Doja Cat en Kings of Leon hebben al NFT’s, Twitter werkt momenteel al aan NFT’s en Instagram is de mogelijkheden aan het onderzoeken.

Ook als we kijken naar de hoeveelheid geld dat gemoeid is in de NFT markt, dan zien we dat dit steeds meer toeneemt. 2022 zal waarschijnlijk het begin zijn van een groot avontuur voor NFT’s.

https://www.youtube.com/watch?v=x941w_6ExbI

Plaats een reactie