Als handelaar op de markt voor cryptocurrencies heb je vast wel eens gehoord van de term ‘Niet-fungibele tokens’. Afgekort worden deze tokens ook wel NFT’s genoemd. Een NFT is een token welke niet gebruikt kan worden als betaalmiddel. Het is een eigendomsbewijs. In het begin kon je bijvoorbeeld met behulp van een NFT laten zien dat je de eigenaar was van een bepaald schilderij. Kortgeleden is ook de muziekindustrie gaan werken met dit soort tokens. Maar NFT’s veranderen de tv- en filmindustrie ook steeds meer. Zo haalde de animatieserie Stoner Cat aan het einde van de maand juli van dit jaar een bedrag op van maar liefst USD 8,4 miljoen door de verkoop van NFT’s. Mensen die deze tokens kochten konden de afleveringen van de serie bekijken. Het verkopen van de NFT’s ging in een razend tempo. Na slechts 35 minuten waren alle tokens al op. NFT’s veranderen de tv- en filmindustrie onder andere doordat ze kunnen zorgen voor exclusiviteit.
NFT’s veranderen de tv- en filmindustrie via een sterke waarde propositie
NFT’s veranderen de tv- en filmindustrie, en de toetreding van de makers van Stoner Cat in de wereld van NFT’s is pas het begin. Naar verwachting zullen steeds meer en steeds grotere tv- en filmproductiebedrijven gaan starten met de verkoop van NFT’s aan hun kijkers. In juni 2021 is er een samenwerking gestart tussen Enderby Entertainment en CurrencyWorks. Beide bedrijven hebben samen een platform gestart dat gebruikt kan worden om de eerste NFT films op te kijken en te verspreiden. Het platform heet VUELE. De toevoeging van NFT’s binnen deze industrie zorgt voor een bron van merchandise en promotie, maar zorgt er daarnaast ook voor dat de industrie zich kan uitbreiden en op een andere manier vormgegeven kan worden.
Volgens Alex Salnikov is een NFT gemaakt voor de creatieve sectoren zoals bijvoorbeeld de muziekindustrie of tv- en filmindustrie. Voor deze sector kunnen de tokens namelijk een sterke waarde propositie vormen en een bron van inkomsten. Daarnaast sluit het ook aan bij de digitalisering van de wereld en de toenemende behoefte van digitale mogelijkheden voor het publiek. Alex Salnikov is medeoprichter en hoofd van de productie bij Rarible.com.
Natuurlijk weet Alex Salnikov ook wel dat de ontwikkeling van een NFT relatief gezien nog in de kinderschoenen staat. Echter, dit moet de waarde en waardering van de tokens niet te ver omlaag brengen. NFT’s veranderen de tv- en filmindustrie wel degelijk. Er zijn niets voor niets zoveel diverse adoptanten van de tokens te vinden in de creatieve marktsector. Een enorme prestatie van NFT’s is een film die eerder dit jaar werd uitgebracht als een NFT. Deze film was erg goed en zelfs genomineerd voor een Oscar.
Diverse use cases
De NFT toepassing in de tv- en filmindustrie kan op diverse manieren plaatsvinden. Zoals al eerder genoemd kunnen NFT’s dus worden gekocht om de rechten te verkrijgen om een bepaalde film of serie te bekijken. Deze use case van een NFT is relatief prijzig (bij Stoner Cat moest je bijvoorbeeld USD 1.000 betalen per aflevering) en daardoor minder toegankelijk voor het grote publiek.
Door deze verminderde toegankelijkheid hoopt de industrie dat een NFT op den duur ook voor andere doeleinden gebruikt kan gaan worden. Volgens Cameron Chell (werkzaam bij CurrencyWorks en VUELE) worden NFT’s in de toekomst gebruikt om meer controle te krijgen op de financiële zaken achter de tv- en filmindustrie. Daarnaast zal het, zoals ook eerder al genoemd, beter aansluiten bij de toenemende behoefte aan digitalisering bij het publiek. De industrie komt hierdoor weer een stapje dichter bij het publiek te staan.
Een andere NFT toepassingsmogelijkheid is stemrecht. Wanneer een NFT wordt gezien als een stemrecht binnen de film- en tv-industrie dan kunnen houders van deze tokens meestemmen over bijvoorbeeld het verloop van een seizoen van een serie. Of ze kunnen toegang krijgen tot speciale inhoud zoals behind the scenes of bloopers. Op deze manier kan de industrie fans aanspreken met behulp van de digitale munten. Maar voor dit plaats kan vinden zal de interesse in NFT’s binnen de tv- en filmindustrie eerst moeten stijgen. Volgens Alex Salnikov zullen er op korte termijn steeds meer programma’s en films meedraaien, en zal de mate waarin geëxperimenteerd wordt met NFT’s in deze marktsector steeds meer toenemen.