Bitcoin staking – Passief geld verdienen met bitcoin?

In principe is het zo dat je met cryptocurrencies op verschillende manieren rendement kan boeken. De belangrijkste focus ligt op dat vlak uiteraard op de meerwaarde in de koers die kan worden gerealiseerd. Bitcoin is net als andere cryptomunten dan ook behoorlijk volatiel. Dit gezegd hebbende is het ook mogelijk om een bepaald passief inkomen te verdienen. Dit kan je doen door je cryptomunten te staken (bitcoin staking). Hier bestaan heel wat foutieve aannames over. Wil jij graag exact ontdekken op welke mogelijkheden je op dit vlak kan rekenen? Lees dan vooral snel verder.

Wat is ‘Proof of Stake’?

Voor alle cryptomunten geldt dat ze beschikken over een bepaald consensusmechanisme. Voor Bitcoin is dit op moment van schrijven nog steeds ‘proof of work’. De kans is vrij groot dat, dat ook altijd zo zal blijven. Dat lijkt logisch, maar er zijn wel degelijk ook cryptocurrencies die de overstap hebben gemaakt naar een andere consensus. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Ethereum. Voor deze cryptomunt geldt dat ze eveneens werd gelanceerd als een proof of work, maar met de 2.0 versie wordt dan toch omgeschakeld naar proof of stake. Daardoor kunnen houders van ETH-tokens een passief inkomen verdienen. Een dergelijke consensus is echter geen echte vereiste.

wat is proof of stake?

Het is in de praktijk zeker ook mogelijk om cryptovaluta’s te staken die niet over het proof of stake consensusmechanisme beschikken. Verschillende partijen waaronder de bekende exchange Binance bieden namelijk mogelijkheden aan om je cryptovaluta’s te parkeren en er geld mee te verdienen. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen twee verschillende mogelijkheden, namelijk:

  1. Flexibele spaarmogelijkheden;
  2. Vastgestelde spaarmogelijkheden;

In het eerste geval kies je voor de optie waarbij je te allen tijde je geparkeerde cryptocurrencies terug kan opvragen. In het tweede geval is dat niet zo en staan ze voor een bepaalde, specifieke periode vast. Na afloop worden ze dan doorgaans automatisch terug naar je wallet verplaatst. In tussentijd kan je op deze manier rekenen op een vaak aantrekkelijk passief inkomen. Dit bovendien uiteraard ook nog eens terwijl je kan blijven rekenen op het mogelijke koersvoordeel.

Waarom zou je, je Bitcoin ‘staken’?

Eigenlijk is er in het aangehaalde voorbeeld niet echt sprake van staking. We spreken in de praktijk dan ook louter en alleen over staking op het ogenblik dat er gebruik wordt gemaakt van het proof of stake mechanisme. Dat is iets wat bij Bitcoin dus voor alle duidelijkheid niet het geval is. In het aangehaalde voorbeeld van Binance (er zijn ook nog andere cryptocurrency exchanges die een dergelijke optie aanbieden) gaat het eigenlijk voornamelijk om een vorm van sparen. Vergelijk het een beetje met een spaarrekening, maar dan uiteraard met cryptocurrencies en niet met euro’s.

passief inkomen door Bitcoin

De reden waarom Bitcoin staking tegenwoordig zo populair is geworden hoeft niet ver te worden gezocht. Heel wat mensen zijn er door de jaren heen in geslaagd om een meer dan degelijke hoeveelheid aan Bitcoin te verzamelen. Vaak is het zo dat deze tokens gewoon in een wallet stonden waar ze niets opleverden. In dit geval wordt er dus louter en alleen gespeculeerd op de volatiliteit van de prijs. Dat is natuurlijk prima, maar eigenlijk is dat een gemiste kans.


Aanmelden bij binance

De bovenstaande werkwijze zorgt er in principe voor dat je geld letterlijk gewoon staat te verkommeren. Dat kan natuurlijk ook best anders. Door je opgespaarde cryptocurrencies te staken of in bijvoorbeeld het ‘Binance Earn’ programma te stoppen is het mogelijk om ze geld te laten opbrengen zonder dat je daarmee extra risico loopt. Waarom maakt dan niet iedereen de keuze om dit te doen met zijn of haar volledige holdings? Omdat er ook wel een addertje onder het gras zit.

Bitcoins staken

Zijn er ook risico’s verbonden aan Bitcoin staking?

Zoals reeds aangegeven is het zo dat Bitcoin geen proof of stake cryptocurrency is. Dit betekent dat je ze niet zomaar in een bepaalde wallet kan parkeren om van daaruit te staken. Dat is wel mogelijk met andere cryptocurrencies die wel over het proof of stake consensusmechanisme beschikken. Bekende voorbeelden van dergelijke cryptocurrencies zijn onder meer:

bitcoins staken en de risico's

Uiteraard zijn er nog meer proof of stake coins dan enkel en alleen de bovenstaande. Bij dergelijke cryptocurrencies is het in ieder geval mogelijk om ze gewoon in een bepaalde wallet te parkeren waarna ze passief inkomen zullen genereren. Let op, de staking keert niet altijd dezelfde munt uit. Bij NEO is het bijvoorbeeld zo dat de staking je GAS-tokens oplevert. Verder is het zo dat de ene cryptovaluta ook meer staking rewards uitkeert in vergelijking met de andere. Ook dit is iets waar je aandacht aan zal willen besteden op het moment dat je een passief inkomen wil verdienen met cryptovaluta’s.

In principe zijn er aan het sparen of ‘staken’ van Bitcoin geen extra risico’s verbonden. Indien je instapt in één van de mogelijkheden van bijvoorbeeld Binance Earn wordt dit ook gelijk aangegeven. Het extra risico waar je mee wordt geconfronteerd schuilt eigenlijk in het feit dat je, je coins op de exchange moet laten staan. Je kan ze dus met andere woorden niet meer op een hardware wallet zoals de Trezor of de Ledger neerzetten. Dit brengt inderdaad een extra risico met zich mee. Omwille van deze reden is het altijd zeer belangrijk dat de ‘staking’ gebeurt bij een echt betrouwbare en solvabele partij.

crypto staken

Ook jouw Bitcoins kunnen passief inkomen opleveren

Tot slot is het zo dat veel mensen denken dat je om je Bitcoin te kunnen staken over een grote positie dient te beschikken. Dat is helemaal niet juist, in tegendeel. Vaak is het zo dat bepaalde programma’s waarin je cryptocurrencies kan sparen inderdaad over een bepaalde minimum vereiste inleg beschikken, maar deze is altijd behoorlijk toegankelijk. Ook indien je dus met andere woorden slechts over een kleinere hoeveelheid aan Bitcoin beschikt zal je kunnen vaststellen dat het zeker en vast de moeite waard is om er mee te gaan staken of sparen. Door telkens je opbrengsten terug te gaan staken worden je holdings ook steeds groter. Op deze manier zal ook je passief inkomen uit je holdings alleen maar verder gaan toenemen. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Hoe kun je geld verdienen met bitcoin staking?

Simpel, je meld je vrijblijvend aan bij Bitvavo. De goedkoopste bitcoin exchange van Nederland. Je stuurt je bitcoins naar de exchange of je koopt nieuwe. Zorg dat je bij account instellingen Staking ingeschakeld hebt staan. Doe je dit niet dan ontvang je ook geen dagelijkse inkomsten. Als je nog geen account hebt bij Bitvavo, meld je aan via onderstaande button 😉

bitcoin staking bij Bitvavo

Gratis aanmelden

Crypto staking vergoedingen

Onderstaande vind je de crypto staking vergoedingen bij Bitvavo. Let op onderstaande tabel heb ik op 1-3-2021 aangemaakt, de opbrengsten kunnen veranderen. Deze veranderen uiteraard niet automatisch mee. Nogmaals wil ik je meegeven dat je super makkelijk een passief inkomen kunt creëren met Bitcoin staking. 

CryptovalutaGeschatte opbrengsten (%)
Bitcoin  BTC~1.22%
Ark  ARK~6.00%
Bitcoin Cash  BCH~0.89%
Cardano  ADA~5.00%
Dai  DAI~6.10%
Ethereum  ETH~1.93%
ICON  ICX~10.50%
Litecoin  LTC~0.79%
NEO  NEO~3.48%
Ontology  ONT~8.78%
Tether  USDT~6.10%
Tezos  XTZ~5.50%
Tron  TRX~3.00%
USD Coin  USDC~6.10%
VeChain Thor  VET~1.62%
Waves  WAVES~5.50%

Bitcoin staking uitgelegd

Bitcoin staking eenvoudig uitgelegd in een video, check it out!

https://www.youtube.com/watch?v=0RhJBZGnOLQ

Plaats een reactie