In 2009 gebruikte een persoon onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto de blockchain voor het eerst om een Bitcoin transactie te doen. Meer dan tien jaar later zijn we op een punt gekomen waarop blockchain de wereld voorgoed kan veranderen. Wij hebben 5 industrieën op een rijtje gezet die dankzij de implementatie van blockchain nooit meer hetzelfde zullen zijn.
Inhoudsopgave
Het eerste artikel over de blockchain
De blockchain technologie techniek is nog relatief nieuw, hoewel er al in 1991 een artikel over verscheen. 17 jaar voor de wereld kennismaakte met de eerste Bitcoin white paper schreven W. Scott Stornetta en Stuart Haber over het idee om blokken in een datastructuur met elkaar te verbinden met behulp van cryptografie.
Wat is de blockchain en wat zijn de voordelen?
Of je nu wel of niet investeert in cryptocurrencies, blockchain is een term waar je simpelweg niet omheen kunt. Het is een digitaal en fraudebestendig grootboek waarin data wordt opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan transacties met digitale munten of belangrijke gegevens tussen twee partijen, zoals contracten of eigendomsbewijzen. Blockchain biedt verschillende voordelen ten opzichte van een normaal grootboek:
https://www.youtube.com/watch?v=JrBC0kF-GYU
- Het is gedecentraliseerd: Decentralisatie vormt de basis van blockchain en cryptocurrencies. Het betekent dat een transactie niet geverifieerd wordt door een centrale autoriteit, zoals een bank of de overheid. Oftewel: dankzij blockchain technologie is verificatie mogelijk zonder bemoeienis van externe partijen.
- Het grootboek is beveiligd met cryptografie: Deze techniek kun je zien als een soort geheimschrift. Het versleutelt of verbergt bepaalde informatie, zodat alleen de partij die het verzendt of ontvangt er toegang tot heeft.
- Transacties op de blockchain staan op ontelbaar veel computers opgeslagen: Bovendien nemen miljoenen ketens deel aan het netwerk. Daardoor staan de transacties in de blokken op verschillende computers in plaats van dat één autoriteit er toegang tot heeft.
- Alle transacties worden pas aan het blok gekoppeld na een uitgebreid proces van verificatie: Deelnemers aan het grootboek moeten consensus bereiken over wat er aan het blok wordt toegevoegd.
- Gegevens in de blockchain kunnen niet worden gemanipuleerd of verwijderd: Een digitaal contract tussen twee partijen kan niet zomaar door een partij worden gewijzigd. De blockchain is ook wat dat betreft uiterst veilig en betrouwbaar.
1) Blockchain en de bankenwereld
Diverse industrieën zijn zich inmiddels bewust van de bovenstaande voordelen van blockchain. Neem nu de bankenwereld, die in eerste instantie toch redelijk sceptisch tegenover de nieuwe techniek stond. Zo experimenteert het Britse Barclays, een toonaangevende naam in de bankenindustrie, met blockchain op het gebied van back-office.
Welke banken gebruiken blockchain?
Barclays wil de identiteit en financiële informatie van een klant sneller laten verifiëren met blockchain. Er wordt gekeken in het systeem of de informatie klopt. Is dat het geval, dan kan bijvoorbeeld een lening aan een klant worden toegewezen. Het proces verloopt snel en nauwkeurig en dit kan een bank zeer veel geld besparen. Anno 2021 maken onder andere deze banken gebruik van de blockchain technologie:
- ABN Amro
- Alipay
- Banco Santander
- Bank of England
- Central Bank of Brazil
- Commonwealth Bank of Australia
- Deutsche Bank
- Goldman Sachs
- JP Morgan
- Wells Fargo
Praktijkvoorbeeld: Ripple, Western Union en Santander
Een aantal praktijkvoorbeelden maken duidelijk hoe belangrijk blockchain aan het worden is voor de bankenindustrie. Zo werkt bekende blockchainbedrijf Ripple samen met de financiële instellingen Western Union en Santander om de efficiënte van wereldwijde betalingen te verbeteren. Het feit dat de kosten van een internationale transactie met blockchain veel lager zijn dan bij traditionele methoden draagt zeker bij aan een meer efficiënte manier van betalen.
https://www.youtube.com/watch?v=ZpXZK7HFqc8
Hulp aan cassaveboeren in Zambia
De wereld telt honderden blockchain startups met grote ambities. Enkele daarvan zullen blijven bestaan, terwijl anderen waarschijnlijk roemloos ten onder gaan. De blockchain startup BanQu klinkt in elk geval veelbelovend. Het is een samenwerking aangegaan met het bedrijf AB InBev om cassaveboeren in Zambia te helpen bij het innen van betalingen. Het betaalproces moet dankzij blockchain veiliger en simpeler worden. BanQu gebruikt daarvoor het volgende stappenproces:
- Het volgt de producten van de boeren in de toeleveringsketen op de voet.
- De boeren worden digitaal betaald via hun mobiele telefoon, zelfs wanneer ze geen bankrekening hebben.
2) Blockchain technologie en de invloed op het internet
Op het huidige wereldwijde web is het vrij ingewikkeld om de identiteit van een gebruiker te controleren. Er is weinig interoperabiliteit, dus dat verschillende instellingen met elkaar communiceren. Daarnaast komt het helaas regelmatig voor dat hackers identiteitsgegevens weten te stelen. De blockchain technologie hoopt deze problemen in de nabije toekomst op te kunnen lossen.
IBM en blockchain
Het computer- en IT-bedrijf IBM gebruikt tegenwoordig de op blockchain gebaseerde ‘IBM Verify Credentials’. Via deze tool voor identiteitsbeheer kunnen gebruikers hun identiteit bewijzen aan andere organisaties. Dit stroomlijnt het identiteitsverificatieproces en verbetert en beveiligd de persoonlijke privacy.
Minder mobiele data en malware
Op dit moment wordt er bij het laden van advertenties op webpagina’s zeer veel mobiele data verbruikt. En dat is niet het enige probleem. Maar al te vaak bevatten advertenties malware die zowel schadelijk zijn voor de website als de adverteerder en consument. Blockchain technologie maakt daar korte metten mee en zorgt voor een nieuw en veilig protocol op online advertentiegebied.
Praktijkvoorbeeld: Brave en Basic Attention Token (BAT)
In 2017 hield het bedrijf Brave een ICO voor zijn Basic Attention Token (BAT). Het wil dat adverteerders gebruik maken van een op Brave blockchain gebaseerde browser. Er is sprake van decentralisatie, wat betekent dat Facebook of Google geen inspraak heeft op de advertenties. De consument ontvangt voortaan minder, maar beter gerichte advertenties zonder dat er sprake is van malware. De adverteerder zelf krijgt beter inzicht in zijn of haar uitgaven.
Staat data echt veilig op de blockchain opgeslagen?
Tenslotte nog even iets over de blockchain en cyberveiligheid. Staat data echt veilig op het grootboek opgeslagen? Ten van de kenmerken van het grootboek is dat het toegankelijk is voor iedereen. Dit betekent niet dat alle gegevens zomaar overgenomen of zelfs gestolen kunnen worden. Ook is het vrijwel onmogelijk om bepaalde data, bijvoorbeeld een digitaal contract, zomaar te wijzigen. Geavanceerde cryptografie maakt dit simpelweg onmogelijk.
Ontwikkelingen blijven doorgaan
Ondanks cryptografie zijn er af en toe toch pogingen zijn om het grootboek te hacken. De technieken om het internet te beveiligen worden steeds slimmer, maar hackers zitten ook niet stil. Zodoende blijven de ontwikkelingen op het gebied van blockchain en cyberveiligheid verder gaan.
3) De invloed van blockchain technologie op de bedrijfswereld
Wie zich verdiept in de blockchain technologie begrijpt goed waarom steeds meer bedrijven er gebruik van maken. Het maakt bedrijfsprocessen namelijk efficiënter en veiliger. Transacties en afspraken worden opgeslagen in een gedecentraliseerd dossier. Vervolgens verifiëren nodes (computers) ze op een veilige en transparantie manier. Menselijke fouten zijn daardoor voorgoed verleden tijd en het controleproces verloopt sneller dan ooit.
Verificatie van fairtrade producten
Blockchain technologie is ook nuttig voor het monitoren van onderdelen van de toeleveringsketen binnen bedrijven, zoals arbeid, kosten, afval en emissies. Denk bijvoorbeeld aan de verificatie van bepaalde producten. Is de chocolade die wordt geproduceerd wel echt fairtrade? Dankzij blockchain technologie heb je snel een antwoord op deze vraag.
4) Blockchain, communicatie en IoT
Het leek een paar jaar geleden nog een toekomstdroom, maar inmiddels maken grote namen als IBM en Samsung gebruik van geavanceerde blockchain technologie. Neem nu het concept ADEPT. Het wil een openbaar grootboek voor IoT-apparaten creëren. Dit houdt in dat er een gedecentraliseerd netwerk ontstaat, waardoor er geen centrale locatie meer nodig is voor communicatie.
Het nut van ADEPT
Met behulp van ADEPT kan elk apparaat rechtstreeks met een ander apparaat communiceren. Dit is bijvoorbeeld ideaal bij het beheren van bugs, het monitoren en analyseren van energiegebruik en het updaten van software.
5) Hoe de verzekeringswereld gebruik maakt van blockchain technologie
Vertrouwen is een belangrijk onderdeel de verzekeringsbranche. Persoonlijke informatie van cliënten, zoals identiteitsgegevens, moet immers vaak worden gedeeld. Dankzij de blockchain kan deze data op een zeer veilige manier worden geverifieerd en beheerd.
Verificatie van contracten
Vertrouwen is een belangrijk onderdeel de verzekeringsbranche. Persoonlijke informatie van cliënten, zoals identiteitsgegevens, moet immers vaak worden gedeeld. Dankzij de blockchain kan deze data op een zeer veilige manier worden geverifieerd en beheerd.
Conclussie
Er zijn zoals je gelezen hebt tal van mogelijkheden voor de blockchain technologie om grote veranderingen voort te zetten. Mocht je nu geïnteresseerd zijn geraakt om te gaan investeren in een blockchain technologie? Mooi, dan ben je bij ons op het juiste adres 🙂 Bij crypto exchange Bitvavo kun je gemakkelijk cryptomunten kopen van blockchain projecten. Voorbeelden van digitale munten gefocust op de blockchain zijn: Cardano, Ripple, LINK en nog veel meer andere crypto’s.