3 redenen waarom een hot wallet niet veilig is!

Sinds het ontstaan van Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn er verschillende mogelijkheden op de markt gelanceerd om je tokens (op een veilige manier) op te kunnen slaan. In principe is het mogelijk om al deze verschillende mogelijkheden onder te verdelen in twee verschillende soorten wallets. We maken hierbij een onderscheid tussen een hot wallet en een cold wallet. In het bijzonder over deze eerste soort is er door de jaren heen ongelofelijk veel gezegd en geschreven.

Voor deze digitale portefeuilles geldt namelijk dat ze continue in verbinding staan met het internet. Dat zorgt ervoor dat er verschillende, niet onbelangrijke risico’s zijn verbonden aan dit type wallet. Op deze pagina hebben we dan ook drie belangrijke redenen op een rijtje gezet waarom het belangrijk kan zijn om je Bitcoin niet bij te houden in een hot wallet. Lees snel verder en ontdek deze redenen meteen!


wat is het verschil tussen een hot wallet en cold wallet?

Reden 1: Een hot wallet kan continue het doelwit zijn van hackers

Voor elke applicatie of voor elk systeem dat continue in verbinding staat met het internet geldt dat ze het doelwit kan zijn van hackers. Dit is meteen ook één van de grootste risico’s die je loopt wanneer je een significant deel van je holdings in een hot wallet laat staan. Of het daarbij nu gaat om een individuele wallet of het gaat om bijvoorbeeld de wallets bij een broker of een exchange maakt eigenlijk niet zoveel verschil. Uiteraard zijn er wel verschillende zaken die je zelf kan doen om dit risico in te perken. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende twee tips:

  1. Zorg ervoor dat je altijd gebruik maakt van een uniek en sterk wachtwoord;
  2. Zorg ervoor dat je altijd een 2FA-code instelt voor je hot wallet;

De bovenstaande twee tips kunnen ervoor zorgen dat het risico op een hack aanzienlijk kan worden ingeperkt. Let wel, dat het risico kan worden beperkt betekent uiteraard niet dat ze volledig in de kiem kan worden gesmoord. Het is nog altijd mogelijk dat hackers via een ander account of op een andere manier de hot wallet hacken. In dit geval is het mogelijk dat ook jouw holdings die hierin terug te vinden zijn buit zullen worden gemaakt. Hoe je het ook draait of keert en hoe voorzichtig je in de praktijk ook mag zijn, het risico op een hack loert altijd om de hoek bij een hot wallet.

is een hot wallet veilig?

Reden 2: Je hebt niet zelf de sleutel tot je cryptomunten in handen

Voor een hot wallet geldt doorgaans dat je als eigenaar van de cryptomunten toch de sleutel niet in handen hebt. Dat kan een ongelofelijk groot risico met zich meebrengen. We onderscheiden wat dit betreft in eerste instantie alvast de volgende risico’s die dit met zich meebrengt:

  1. Wanneer de partij waarbij je, je coins plaatst slechte bedoelingen heeft is het doorgaans geen enkel probleem om deze buit te maken en er met je zuurverdiende centen vandoor te gaan. De betrouwbaarheid van een hot wallet valt niet altijd op voorhand in te schatten.
  2. De partij achter de hot wallet kan in financiële problemen terechtkomen en uiteindelijk zelfs failliet gaan. In dat geval is de kans ongelofelijk groot dat je, je holdings zal gaan verliezen.


private keys niet in eigen beheer

De bovenstaande twee tips kunnen ervoor zorgen dat het risico op een hack aanzienlijk kan worden ingeperkt. Let wel, dat het risico kan worden beperkt betekent uiteraard niet dat ze volledig in de kiem kan worden gesmoord. Het is nog altijd mogelijk dat hackers via een ander account of op een andere manier de hot wallet hacken. In dit geval is het mogelijk dat ook jouw holdings die hierin terug te vinden zijn buit zullen worden gemaakt. Hoe je het ook draait of keert en hoe voorzichtig je in de praktijk ook mag zijn, het risico op een hack loert altijd om de hoek bij een hot wallet.

Er wordt niet voor niets binnen de cryptowereld vaak gezegd “not your key, not your crypto”. Dit is ook echt een waarheid als een koe. Wanneer er iets gebeurt met de partij waar je, je coins bij hebt ondergebracht en je zelf over de private key & public key beschikt kan je, je Bitcoin of andere cryptovaluta altijd terughalen. Op het ogenblik dat je ervoor hebt gekozen om je holdings in een hot wallet te plaatsen is dat evenwel doorgaans nooit het geval. Dit op zich zorgt er al voor dat heel wat mensen er uiteindelijk (terecht) maar weinig voor voelen om hun tokens in een hot wallet aan te houden.

FOMO

Reden 3: Je voorkomt FOMO momenten

Deze derde reden geldt in het bijzonder voor mensen die ervoor kiezen om hun tokens aan te houden in een hot wallet bij een broker of exchange. Wanneer ze hier hun tokens aanhouden is het namelijk zo dat er vaak slechts een druk op de knop is vereist om over te gaan tot het verkopen van (een deel van) de holdings. In het bijzonder voor een flink volatiele markt zoals de cryptomarkt geldt dat dit toch altijd een significant risico met zich meebrengt. Gaat de markt even onderuit en loopt het bloed door de straten? Dan kan dat er zomaar voor zorgen dat je beslissingen gaat nemen waar je nadien spijt van gaat krijgen. Een dergelijke beslissing noemen ze in de cryptowereld ook wel FOMO. Door het aanhouden van je tokens (voor de langere termijn) op een cold wallet voorkom je dat je dergelijke impulsbeslissingen gaat nemen.

Bovenstaande is het gevolg van het feit dat je niet alleen meer moeite moet doen om tokens uit een cold wallet naar een exchange of broker te sturen, daarnaast is het ook nog eens zo dat er geen fees voor dienen te worden betaald. Dit heeft als gevolg dat mensen eigenlijk deze beslissing alleen maar maken wanneer ze er echt voor de volle honderd procent achter staan. In het bijzonder voor mensen die snel zenuwachtig worden wanneer het bloed door de straten van de cryptomarkt loopt kan het een extra goed idee zijn om ervoor te kiezen om hun tokens niet in een hot wallet aan te houden.

Beste alternatief voor een hot wallet

Wat is dan het beste alternatief voor hot wallet? Als je een beetje in crypto thuis bent heb je er misschien al van gehoord, een hardware wallet. Er zijn verschillende soorten en maten hardware wallets te verkrijgen op de markt het is aan jou om te kiezen wat het beste bij jou wensen aansluit. Via onderstaande button kom je bij onze hardware wallet vergelijker 🙂


Wallet vergelijker

Bitbox

Veiligste keuze!
€ 109

  • >1000 cryptomunten
  • Back-up mogelijkheden
  • OLED display

Meer info

Ledger Nano X

Beste keuze voor beginners!
€ 119

  • >1500 cryptocurrencies
  • Bluetooth
  • Beste beveiliging

Meer info
Populair

Trezor T

Hardware wallet voor de PRO!
€ 195

Meer info

Conclusie; alleen korte termijn investeringen hou je aan in hot wallets

We zeggen zeker niet dat hot wallets geen enkel nut dienen binnen de cryptomarkt. Dat doen ze namelijk uiteraard wel degelijk. Voor mensen die ervan houden om regelmatig te handelen met hun cryptomunten geldt namelijk dat ze er wel degelijk goed aan doen om deze (gedeeltelijk) aan te houden in een hot wallet bij een exchange of broker. Op deze manier kan men namelijk optimaal inspelen op veranderingen die zich voordoen binnen de markt. Wil je bijvoorbeeld graag een stukje van je holdings verkopen wanneer de koers plots stevig de hoogte in schiet? Dan is dat op deze manier perfect mogelijk zonder dat je daarvoor meteen hoeft te vrezen voor hoge transactiekosten die moeten worden betaald. Hoe dan ook mag het ondertussen wel duidelijk zijn geworden dat er zeker en vast enkele niet onaanzienlijke risico’s zijn verbonden aan het gebruik van een hot wallet.

https://www.youtube.com/watch?v=Aji_E9sw0AE

Plaats een reactie